1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Foto: Ted Stöffling
BORLÄNGE

Komiker skänker 5 000 till Dalkurd

0:31 min

Stå-upp-komikern och skådespelaren Özz Nujen fick Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens utmärkelse Eldh Ekblads fredspris, för sitt samhällspolitiska engagemang. Nu skänker han hela priset, 5 000 kronor, till fotbollsklubben Dalkurd i Borlänge.

– Det var det första jag tänkte på, jag håller ju på dem och jag har följt dem under åren och vet vad de gör och vad de gjort för samhället. Och i vilken anda de jobbar, så jag tyckte det var självklart att de skulle få pengarna, säger Özz Nujen.

Hur vill du att de ska använda pengarna?

– De vet bäst, man ska ju inte lära pappa göra barn. De gör så mycket bra grejer så de kommer väl till pass tror jag.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fakta: Dalkurd

När Dalkurd grundades 2004 så var det till direkt följd av många ungdomars brokiga vardag. Dalkurd FF skulle verka som ett alternativ till orolighet och en möjlighet till en bra framtid. Den delen av det sociala ansvaret har följt med hela vägen och är ett av Dalkurds prioriterade mål.

För många ungdomar och deras föräldrar blir Dalkurd en viktig beståndsdel i integrationen. Genom Dalkurd får de träffa andra föräldrar med såväl lik som olik bakgrund. Träningar, matcher och aktiviteter runt föreningen blir en mötesplats och tillfällen att komma in i samhället.

Det mest uppmärksammade sociala projektet var välgörenhetsprojektet till stöd för jordbävningsoffren i den kurdiska staden Wan, som arrangerades den 6 november 2011. Då mötte Dalkurd ett lag bestående av TV-profiler och allsvenska stjärnor i Stockholm.

Källa: Dalkurd.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista