Foto: Scanpix.
KUNGAHUSET

Nu vill kungen ändra Gallierafideikommisset

1:11 min

Nu vill kungen ändra Gallierafideikommisset så att egendomar som kallas fideikommisser även kan ärvas av kronprinsessan Victoria. Man kan fråga sig om det inte vore bättre att avskaffa fideikommisset som helhet istället, säger Björn av Kleen från Hedemora, som skrivit en bok om den svenska adeln.

Det finns idag 25-30 egendomar här i landet som kallas fideikommisser. Det här är egendomar som inte kan säljas utan bara gå i arv till manliga arvtagare.

Men nu har alltså kungen ansökt om att Gallierafideikommisset ska ändras så att det kan ärvas även av kvinnor som kronprisessan Victoria.

Björn av Kleen från Hedemora, som skrivit en bok om den svenska adeln och som vet en hel om fideikommisser, säger så här om kungens initiativ.

– Jag tror att det kanske kommer ha en viss symbolisk betydelse för att om regeringen godkänner kungens initiativ och gör Victoria till innehavare, så är det en stark symbolhandling som också kommer uppmuntra kvinliga arvtagare i adliga familjer att också ansöka om det här, säger han.

Har vi någon sådan här egendom i Dalarna?

– Nej, överlag så finns det väldigt begränsat med den här typen av aristokratiskt arvegods i Dalarna, det är väldigt bundet till slotten och de stora slottsegendomarna ligger ju framför allt i Sörmland, Skåne och Östergötland. Och Dalarna har ju inte varit så mycket av adelns landskap.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista