1 av 6
Vägen till Bråfors från väg 68 finns också med på kartan. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 6
Brategården i Bråfors med anor från 1200-talet blev 2006 Västmanlands första kulturreservat. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 6
I Bråfors och på flera andra platser längs de utmärkta lederna finns möjlighet till logi. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
4 av 6
Utmärkt led i Norbergs bergslag. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
5 av 6
Från grusvägen upp genom skogen kan man följa hur malmen och folk färdades förr. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
6 av 6
Ingemar Udd i Norberg är en av eldsjälarna bakom de utmärkta lederna i gränstrakten mellan Dalarna och Västmanland. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
DALARNA/VÄSTMANLAND

Följ malmens väg i Norbergs skogar

1:49 min

Nästa år ska man med hjälp av GPS och karta kunna hitta intressanta turistmål i Norbergs bergslag, på gränsen mellan Dalarna och Västmanland. Vägar och leder som fanns för flera hundra år sedan är framtagna och utmärkta.

Syftet med det hela är att följa malmens väg, berättar Ingemar Udd ordförande i föreningen Bergmansbygd:

– Ja de berättar hur industrin, gruvindustrin och järnnäringen har varit förlagd här inom området och människors leverne och boenden. Vi har en hel del torp med fäbodar, framförallt på dalasidan. Vi har även samiska boplatser och vi har två klara, men vi vet var det finns fler, säger Ingemar Udd.


Kopparhyttor från 1300-talet
Norbergsbon Ingemar Udd har de senaste fyra åren mer eller mindre på heltid ägnat sig åt att kartlägga gamla stigar och vägar i Norbergs bergslag och allt som allt så finns 24 mil dokumenterade leder som man framförallt ska kunna vandra, cykla eller rida på.

Norbergs historiska betydelse när det gäller gruvor och malm har sin självklara plats, säger Ingemar Udd:

– Vi har kopparhyttor från 1300-talet, med namn på dem som drev kopparhyttorna.


Intressanta leder
Nästa år ska en fullständig karta och turistshandbok för området vara klar, men redan idag finns en karta att använda och intressanta leder finns det gott om säger Ingemar Udd:

– Vi kan gå upp till Karbenning by och där finns det också en stenåldersboplats. Det senaste fyndet jag gjorde där var en övertorvad källa, plus att det fanns en hålväg.

Hålvägar kallas de som är smala, det blir som en ränna där folk har gått. Även om det är 1000-år sedan så finns det avtryck i marken där folk har gått, säger Ingemar Udd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista