1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Foto: Scanpix.
SJUKVÅRDEN

Fuskar till sig pengar från kömiljarden

"Vi har inte manipulerat några system"
1:21 min

Flera landsting fuskar till sig pengar från den statliga kömiljarden. Enligt P1-programmet Kaliber så manipulerar sjukvårdspersonal väntetidsstatistiken för att få rätt till mer bidrag.

– Det har vi vetat om. Det har gjort mig väldigt upprörd att man inte har tagit tag i det här. Landsting och regioner som har fuskat har fått pengar. Det känns inte bra att vi har sådana system att man kan manipulera och på det viset få pengar, säger socialdemokratiska landstingsrådet Ingalill Persson.


Statistik som friseras
För att få del av pengarna från den så kallade kömiljarden måste landstingen kunna visa att patienterna har fått vård inom rätt tid.

Marianne Hanning på socialstyrelsen, som har utvärderat vårdgarantin och kömiljarden, är medveten om att väntetidsstatistiken i bland friseras.

– Ja, det rykten vi hör. Vi har intervjuat personal som vittnar om att det förekommer den här typen av anpassningar till reformen. Det är ju inte bra om det är på det sättet, säger Marianne Hanning.


Dalarna sämst i landet
Landstinget Dalarna tillhör de sämsta i landet på att leva upp till vårdgarantin, och hamnar ofta i botten i sådana jämförelser.

Därmed blir det också mycket lite pengar till Dalarna från kömiljarden. Ingalill Persson hävdar att det beror på att Landstinget Dalarna inte fuskar.

– Ja, faktiskt! Vi gör inte det och vi har inte manipulerat några system över huvudtaget. Vi kämpar på, säger Ingalill Persson.

Fakta kömiljarden:

Kömiljarden är ett stimulansmedel för att öka tillgängligheten till vård, som delades ut första gången 2009. De landsting där färre än 20 procent av patienterna väntat mer än 90 dagar på besök får dela på 450 miljoner kronor. Är de patienter som väntat för länge färre än tio procent får man dela på ytterligare 50 miljoner. Principen är den samma för väntetid till behandling - färre än 20 procent innebär att man är med och delar på 450 miljoner och färre än tio procent ytterligare 50 miljoner.

Grundkonstruktionen är densamma under 2009 och 2010, men satsningen har stramats åt så att både ordinarie köer och köer för så kallat frivilligt väntande räknas in i statistiken 2010. Dessutom mäts 2010 de tre första månaderna och de fyra sista.

2011 skärps kraven ytterligare. För att få del av pengarna måste majoriteten av patienterna i ett landsting få bedömning eller behandling inom två månader (60 dagar) från det att beslut fattats. Tidsgränserna 0-7-90-90 för den lagstadgade vårdgarantin ligger kvar oförändrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".