Foto: Scanpix.
ARBETSMILJÖVERKET

Antal arbetsskador ökar i Dalarna

Vanligast bland män
1:11 min

Antalet arbetsskador under det senaste året ökat i antal här i Dalarna. Och sett till antalet förvärvsarbetande så är olyckor och sjukdomar inom arbetslivet i vårt län något vanligare än i riket som helhet. Det visar nya siffror som Arbetsmiljöverket presenterar i dag.

I fjol anmäldes 936 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro i Dalarna, och det är en ökning med 12 procent jämfört med år 2010.


Vanligast bland män
Arbetsolyckor är vanligare bland män än bland kvinnor, och här i Dalarna inträffade drygt en tredjedel av dem inom kategorin tillverkning och utvinning, energi och miljö.

Vård och omsorg är också en olycksdrabbad bansch. Mer än en fjärdedel av de arbetsolyckor som anmäldes i länet i fjol skedde inom den verksamheten, och här är det nästan uteslutande kvinnor som drabbats.

Sett till antalet förvärvsarbetande var arbetsolyckorna i Dalarna vanligast i Smedjebacken förra året.


Arbetssjukdomar
Den statistisk som Arbetsmiljöverket presenterat i dag visar också att 339 arbetssjukdomar anmäldes i länet ifjol, en ökning med nio procent på ett år.

Och arbetssjukdomarna är mest frekventa inom vård och omsorg. Av 115 anmälda sjukdomar inom den sektorn gällde 104 kvinnor.

Orsa är den kommun i länet som hade flest anmälda arbetsjukdomar per 1 000 förvärvsarbetande i fjol.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".