1 av 2
Nils Gossas, Miljöpartiet i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl.
2 av 2
Integrationsminister Erik Ullenhag. Foto: Scanpix.
DALARNA

Oklarheter kring ökad anhöriginvandring

1:17 min

Det finns en stor oro i kommunerna över att statsbidragen inte räcker när anhöriginvandringen från Somalia väntas öka kraftigt. Det här riskerar öka invandrarfientligheten, säger Nils Gossas (mp), kommunalråd i Borlänge.

Bland kommunerna med störst andel somalier är det nio av tio som bedömer att pengarna från staten inte täcker de ökade kostnaderna. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Och det här riskerar alltså att spä på invandrarfientligheten, tror kommunalrådet och miljöpartisten, Nils Gossas i Borlänge:

– Man vill veta vad det kostar, och nästa argument är att det här tränger ut vård, skola och omsorg. Och tyvärr är det ju så att de får rätt. Om inte staten tar sitt ansvar och bidrar på ett vettigt sätt, säger han.

Orsaken till att kommunerna räknar med en större anhöriginvandring, hänger ihop med en dom i migrationsdomstolen i januari i år. Den innebär att det nu blivit möjligt att bevisa släktskap genom dna istället för id-handlingar som många flyktingar saknar.

En av dem som väntar på sin familj är Salad Hiss i Borlänge. Han har varit utan sin familj i drygt två år.

– Det är svårt att leva utan barnen och frun, man tänker mycket på dem. De bor ensamma i Afrika och jag bor ensam här.

Och samtidigt som Salad Hiss väntar på sin familj, väntar många kommuner på besked från regeringen om hur det ökande flyktingmottagande ska hanteras.

– Besked om hur vi kommer lösa den frågan kommer i budgeten, men min utgångspunkt är att vi ska hitta en lösning så att man får en ersättning så att man kan ha ett bra mottangade, säger Erik Ullenhag som är integrationsminister.

Anton Dyrssen
SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista