1 av 2
Dan Ekström har varnat för den olyckdrabbade järnvägsövergången i flera år. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
2 av 2
Flera lade ned hälsningar och blommor vid olycksplatsen. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
Borlänge

Varnade förgäves för farlig tågkorsning

1:22 min

Den 17-åring som blev påkörd av ett tåg och omkom i Borlänge i går skulle passera en järnvägsövergång som är ökänd bland de boende i området. I flera år har grannarna försökt påtala problemet för Trafikverket, men inget har hänt.

– Det är för djävligt! Tågen kör alldeles för fort här, säger Dan Ekström som bor i närheten.

Vid järnvägsövergången står blommor och tända ljus. Några ungdomar i samma ålder står tillsammans och håller om varandra.

Det var i går morse som en 17-årig pojke på cykel skulle passera över järnvägen på Bullermyren i Borlänge. Han kolliderade med ett godståg och omkom.

Dan Ekström är inte förvånad:

– Vi har bara väntat på att det här skulle ske.

Enligt grannarna här finns det två problem. Dels kör tågen alldeles för fort, dels kommer varningssignalerna alldeles för sent, precis innan tåget passerar.

I många år har de varnat för övergången och försökt påverka kommunen och Trafikverket men inget har hänt.

– Det är som att prata med dårarnas paradis. Det händer ingenting. Och sedan skyller de på sina jävla normer! Det är väl så att det ska vara ett antal ihjälkörda först innan de ändrar normerna, säger Dan Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista