1 av 2
Petter Elfqvist, Anders Angantyr och Åke Persson. Foto: Sandra Björk/P4 Dalarna.
2 av 2
Foto: Sandra Björk/P4 Dalarna.
Högskolan Dalarna

Dalarna bygger flest lågenergihus

1:18 min

Just nu byggs eller ska det börja byggas ett tiotal lågenergihus i länet, det visar en rapport som Högskolan Dalarna har gjort. Det innebär att Dalarna ligger i topp när det gäller att bygga lågenergihus.

– Dalarna har flest lågenergihus per capita om man tittar i LÅGAN-databasen där de flesta lågenergibyggnadsprojekt ska finnas med, säger Anders Angantyr som har gjort studien och som jobbar på miljö- och energikompetenscentrum på Högskolan Dalarna.

Högskolan gjorde rapporten på uppdrag av Länsstyrelsen. De ville se om deras arbete mot lågenergihus hade gett resultat.

– Det som skiljer oss från andra regioner är att vi har jobbat med frågan väldigt mycket. Vi har också jobbat tillsammans över gränserna byggherrar, entreprenörer, arkitekter och installatörer. Alla dem har jobbat med frågan, säger Åke Persson som jobbar på Byggdialog Dalarna som drivs av Länsstyrelsen.

– Vi visar upp goda exempel som till exempel Morastrand byggen för varandra för att lära av varandra, säger Åke Persson.

Det finns flest lågenergihus i Mora, Falun och Borlänge Det kommunala bolaget Morastrand ses som ett av Dalarnas främsta företag på området.

Petter Elfqvist på Morastrand tror att det har att göra med att de har fått lov att bygga nytt de senaste åren. Då har de också haft stora krav på sig både globalt och från kommunen.

– Initialt har vi tagit de högre kostnaderna och tänkt annorlunda för att få en minskad energianvändning, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista