Kenneth Johansson. Foto: Jonas Ekströmer/Scanspix
Politik

Kenneth Johansson ny Värmlandshövding

1:20 min

Regeringen har idag utsett riksdagsledamoten Kenneth Johansson (C) från Falun till ny landshövding i Värmland. Han är i dag ordförande i riksdagens socialutskott och efterträder Eva Eriksson på landshövdingsposten den 1 oktober.

– Det känns jättebra, jag är så stolt och glad över att ha blivit utnämnd till landshövding i Värmland. Efter att i såna många år har arbetat med samhällsfrågor ta erfarenheterna med sig till den här nya uppgiftern, säger Kenneth Johansson.

Vad är det som lockar?

– Att få vara med och ha ett stort ansvar att tillsammans med värmlänningarna utveckla ett län. Jag ser väldigt stora likheter mellan Dalarna och Värmland, det är liknande utmaningar. Jag tror att jag har samarbetsförmåga och en erfarenhet och ett kontaktnät som kan vara till nytta.

Är du färdig som politiker?

– Jag lämnar ju den aktiva partipolitiken, jag har hållt på med det här sedan jag var 14 år och jag är 56 idag, så det har blivit några år. Och mitt samhällsengagemang har jag kvar, men nu ska jag vara en företrädare för alla partier och alla intressen, och jag tror att det är en uppgift som jag kommer klara, säger Kenneth Johansson.

När Kenneth Johansson blir landshövding i Värmland i höst ska han ersättas av andranamnet på centerns riksdagslista. Det är Lena Reyier från Borlänge.

Hon har dock inte bestämt sig, utan säger till Dalanytt att hon behöver fundera under helgen. Tredje namn på listan är Anders Ahlgren från Gagnef.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista