Foto:Scanpix.
LÄNSSTYRELSEN DALARNA

Rättvis bedöming för miljöskadliga företag

1:23 min

Nu ska företag i både Dalarna och Gävleborg vända sig till Länsstyrelsen i Dalarna för att få tillstånd att syssla med miljöfarlig verksamhet. Anledningen är att bedömningarna ska bli mer rättvisa och för att det ska det ska gå snabbare.

Tidigare har landets alla länsstyrelser gjort miljöprövningar men nu koncentreras besluten till tolv platser i landet, varav Falun är en, för att bedömningarna ska bli mer rättvisa och för att det ska gå snabbare.

– Förut har det varit så att olika län har gjort olika bedömningar och det har inte riktigt varit samordnat den här bedömningen i Sverige, säger Alf Turesson på Länsstyrelsen Dalarnas miljöenhet.


700 företag att bedömma
Stora företag som SSAB eller Outokumpu måste fortfarnade vända sig till Miljödomstolen för att få tillstånd för att syssla med miljöfarlig verksamhet, men totalt är det nästan 700 lite mindre företag i Dalarna och Gävleborg som Länsstyrelen Dalarna nu ska bedöma.

– Det här berör många olika branscher, till exempel prövas alla vindkraftsanläggningar av länsstyrelsen, det är alla täckter som grustäckter, avloppsreningsverk, sågverk med mera.

Det företagen måste ha tillstånd för kan vara allt från utsläpp i luft och vatten, till buller och användningen av kemikalier.

Vad betyder det för länsstyrelsen Dalarna att det var ni som fick ta över det här från Gävleborg och inte tvärt om?

– Ja det är trevligt att man satsar på oss, det bådar gott för framtiden, säger Alf Turesson.


Elva nya heltidstjänster
Totalt har länsstyrelen i Dalarna fått anställa elva nya heltidstjänster det senaste året eftersom de har tagit över även andra uppgifter från andra länsstyrelser. Något som så klart är populärt här, men kanske inte på andra håll i landet...

– Ja det har inte varit så lätt på många håll, avslutar Alf Turesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista