1 av 6
Får vid Stora Tuna kyrka. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
2 av 6
Får vid Stora Tuna kyrka. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
3 av 6
Får vid Stora Tuna kyrka. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
4 av 6
Får vid Stora Tuna kyrka. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
5 av 6
Matilda Eriksson Rehnberg.
6 av 6
Börje Nilsson och Mattias Elofsson. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg.
BORLÄNGE

Får håller rent runt Stora Tuna kyrka

"De får inte gå bland gravstenarna"
1:21 min

För tredje året i rad har Stora Tuna församling släppt ut får på markerna kring sin kyrka. Bland annat bidrar fåren till renare natur och bättre arbetsmiljö för kyrkogårdsarbetarna. Något som nu uppmärksammats i ett examensarbete vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Vi går över kyrkogården vid Stora Tuna kyrka tillsammans med Mattias Elofsson, som är trädgårdsingengör vid Svenska kyrkan i Borlänge, och Börje Nilsson som är den som äger fåren som kyrkan har fått låna.

– Vi måste gå bort till hagen här, vi har ju inte fåren inne bland gravstenarna, det skulle inte gå, de skulle ju äta upp blommorna bland annat, säger Mattias Elofsson.

Vi kommer fram till hagen och en liten bit in i hagen står en skock på ungefär 20 får, sex tackor och tretton lamm. Mattias Elofsson berättar att de länge velat ha får vid kyrkan.

– Men vi tog inte tag i saken fören efter en arbetsmiljöinspektion som visade att vi inte kunde köra gräsklippare i de här branta slänterna, gräsklipparna riskerade att tippa. Så då tog vi kontakt med familjen Nilsson som hade får, berättar han.

Förutom att kyrkogårdsarbetarna inte riskerar att skada sig när de kör med gräsklipparna så är fåren mer miljövänliga än en maskingräsklippare. Något som nu uppmärksammas i ett examensarbete vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men trots de miljömässiga fördelarna så är det inte så många församlingar som har får än.

– Man måste ju ha stora öppna ytor som vi har för att det ska vara möjligt, men jag tror och hoppas att fler ska ta efter, säger Mattias Elofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".