IKEA:s Sverigechef Peter Agnefjäll. Foto: Scanpix.
BORLÄNGE

Ikea öppnar julen 2013

"Glada att vårt agerande varit rätt"
1:08 min

Till julen 2013 hoppas Ikea kunna öppna sitt nya varuhus i Borlänge. Det beskedet ger nu företagets Sverigechef Peter Agnefjäll, som säger att man kommer behöva rekrytera upp emot 300 personer i ett första skede.

– Det går förhållandevis snabbt, så vi avser att börja så smått med bygget strax innan bygget, och under slutet av året kommer vi börja titta närmare på rekryteringar. Någon gång innan jul (2013) hoppas vi sedan vara igång.

Efter klagomål från en privatperson i Borlänge, som menade att Ikea fick otillåtet stöd från kommunen, så hamnade bygget av det nya varuhuset i malpåse hos de politiska topparna i Bryssel.

Men i början av maj kom klartecknet från politikerna där.

– Demokratin måste få ta sin tid och det är väl bra att alla får sin chans att få frågan genomlyst på ett riktigt sätt. Men vi är ju glada att kommunen och Ikeas agerande har varit rätt från början och det är vi ju tacksamma för.

Och sedan dess har möbeljättens planering gått snabbt framåt. Bygget ska alltså kunna komma igång redan innan midsommar, och mot slutet av året kan företaget förhoppningsvis börja rekrytera personal, säger Peter Agnefjäll.

– Jag skulle gissa på att det blir 200-300 personer som vi anställer i första skedet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".