Foto: Scanpix.
SMEDJEBACKEN

Tolv anställda lämnar vårdcentralen

1:09 min

Nu har de sista uppsägningarna lämnats in från personalen vid Vårdcentralen i Smedjebacken. Tolv anställda kommer gå över till den nya privata vårdcentral som öppnar i Ludvika i höst. Jättesvår situation, säger verksamhetschefen Anette Gerlström.

Efter senaste tidens uppsägningar blir det nu ett tufft jobb att hitta ny personal.

– Det är en jättesvår situation, säger Anette Gerlström, verksamhetschef för primärvården i Västebergslagen.

Fyra sköterskor, en undersköterska, två läkarsekreterare, en samtalsterapeut, en sjukgymnast och tre doktorer har nu bestämt sig för att lämna sina tjänster, och nu har Landstinget sommaren på sig att hitta deras ersättare.

Det kommer att bli en svår uppgift, framför allt när det gäller att hitta läkare, säger Anette Gerlström.

– Det är ju svårt över hela landet att hitta distriktsläkare.

Det som komplicerar situationen ytterligare är att ingen vet hur många patienter som kommer gå över till den privata vårdcentralen i höst. Skulle alltför många vårdtagare försvinna är ju inte behovet av ny personal lika stort.

Anette Gerlström räknar med att hyrläkare kommer kallas in för att lösa läkarbehovet. Och precis som med rekryteringen av sköterskor så måste det gå fort.

– Det måste vara klart i mitten av juli.

Kommer ni vara klara då?

– Det är min förhoppning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista