1 av 3
Hansa Johannesson i hundgården med sina hundar. Foto: Kerstin Edquist.
2 av 3
Två av Hansa Johannessons valpar. Foto: Kerstin Edquist.
3 av 3
Foto: Kerstin Edquist.
Serie: Dalfolk

Särna lockar hundförare

"Det är nog det bästa jag har gjort"
1:07 min

Många mindre orter i Dalarna minskar i befolkning, och Särna är en av dem. På 50 år har antalet invånare nästan halverats. Men det finns också de som flyttar till Särna, nämligen draghundsförarna.

Hans-Åke Johannesson flyttade med sina hundar till Särna från Södertälje för sex år sedan. Och han ångrar sig inte en sekund.

– Det är nog det bästa jag har gjort, att byta ut storstan mot Särna där det finns alla möjligheter. Och dessutom alla dessa härliga människor som bor häruppe. Det går inte att beskriva på samma blad vad det är för skillnad.

Hans-Åke Johannesson känner ett tiotal draghundsförare som flyttat till Särna under de senaste åren. Och om man räknar de som kommer på vintern för att träna och tävla, då är det hundratals.

För draghundsförarna är inte Särna någon avfolkningsbygd.

– Det är ju god snötillgång och vinterväder som vi tycker om. De här hundarna tycker bäst om att röra sig runt minus 20 grader. Och sen är folket trevligt och tar emot oss med öppna armar. Det är en väldigt viktig del. Särna är helt enkelt ett drömställe för att köra hund, säger Hans-Åke Johannesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".