KORPFJÄLLET, ÄPPELBO

Vindkraftspark invigd

1:16 min

Idag invigdes den nya vindkraftsparken på Korpfjället utanför Äppelbo. Parken ska försörja alla Ikeas varuhus i landet med el, och idag bjöd företaget in byborna till invigningen. Det finns ju både för och nackdelar, sa en av dem som besökte invigningen, Oddmar Sars.

En av dem som följde med för att se dom nio vindkraftverken var 11-åriga Petra Sundqvist.

– Det är ganska mäktigt att de är så stora och att de kan bygga så högt på höjden, säger hon.

Anna Broberg är en annan av dem som besökte invigningen:

– Det är väl bra att vi har förnybar energi, säger Anna Broberg.

Ikea vindparksbygge är inte helt okontroversiellt. Naturen här har stora värden, och vindsnurrorna har såklart förändrat landskapet.

Och som kompensation för det så lovar möbelföretaget att minst 200 000 kronor per år ska gå tillbaka till invånarna i Vansbro och Malung-Sälens kommuner i så kallad bygdepeng.

En bra sak, tycker Oddmar Sars från Yttermalung. Han gillar vindkraft men är rädd att turisterna sviker trakten om det blir för stora ingrepp i naturen.

– Det blir ju varken vargsafari eller annat för det är väl ingen sydeuropé som vill se vindsnurror när de ska uppleva vildmarkens tystnad och vargyl, det finns ju alltid en baksida på det mesta här i världen, säger Oddmar Sars.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista