Centerpartististiska oppositionsrådet Lena Reyier. Foto: Johannes Rosendahl.
LANDSTINGET DALARNA

Oppositionen vill satsa mer på vården

0:54 min

Den borgerliga oppositionen i landstinget satsar mer pengar på hälso- och sjukvården i den skuggbudget som de presenterade i dag. 110 miljoner kronor mer än vad majoriteten gör nästa år, berättar oppositionsrådet Lena Reyier (C).

– Det gör vi för att vi vill ge verksamheterna en realistisk budget. För tittar vi de senaste åren så har ju inte hälso- och sjukvårdsområdet gått ihop, och det har ju revisorerna alltid klagat på och understrykt att det inte är realistiskt, säger Lena Reyier.

20 miljoner till operationer, 15 miljoner till medicinska området, 15 till högspecialicerad vård och sju miljoner extra till länets vårdcentraler. Bland annat.

Det här ska utveckla sjukvården och minska väntetiderna.

Men var ska pengarna komma i från?

– Vi lägger ett lägre resultat än majoriteten, men fortfarande ett resultat på två procent. Och tittar vi på planperioden så ser vi till att vi fortfarande kan betala underskottet som finns i landstinget. Så det här är en ansvarsfull och realistisk budget som vi lägger idag, säger Lena Reyier.


Dalanytt

dalanytt@sverigesradio.se

Detta är en skuggbudget

En skuggbudget är en teoretisk budget som läggs fram av en opposition i en beslutande församling som ett alternativ till den budget som majoriteten lägger fram.

I Sverige görs detta i riksdagen av oppositionen i samband med att den sittande regeringen presenterar sin budget, såväl som i kommuner och landsting.

Oppositionens skuggbudget:

  • 20 mkr till det opererande verksamhetsområdet
  • 15 mkr till det medicinska verksamhetsområdet
  • 15 mkr till högspecialiserad vård
  • 10 mkr till utomlänsvård
  • 25 mkr till landstingsstyrelsens förfogande för tillgänglighetssatsningar, bygga bort eventuella flaskhalsar och säkerställa att förändringsarbetet fortgår
  • 7 mkr extra till länets vårdcentraler som en del i en primärvårdssatsning.
  • 5 mkr till vårdlotsar
  • 16 mkr till bidrag till vidareutbildning för sjuksköterskor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista