Foto: Scanpix.
BROTT

Fasadklättraren har slagit till igen

"Han är både fräck och modig"
2:58 min

Den så kallade fasadklättraren tros ha slagit till igen i Falun. Under helgen har två personer anmält att någon gjort, eller försökt göra, inbrott i deras lägenheter.

I ena fallet blev en kvinna i ett lägenhetshus på Promenaden i centrala Falun av med kontanter i en plånbok, och kvinnan tror att tjuven tog sig in via balkongdörren, eftersom den var olåst.

I det andra fallet har en person sett en man stå på balkongen till en bostad på Trotzgatan i centrala staden.

Anders Stikå är förundersökningsledare på polisen:

– Under helgen har vi då tyvärr fått två ärenden till där vi misstänker att det är den så kallade fastadklättraren som varit framme. Det är i det område som tidigare varit aktuellt, Trotzgatan och Promenaden. Ett är rubricerat som försök till inbrott, där de boende kom på honom på balkongen och när han blev upptäckt så hoppade han över räcket och försvann. Det andra ärendet, på Promenaden, var det fyra våningar upp en äldre dam som förmodligen haft besök av den här fasadklättraren, och då blivit av med kontanter.

Hur tänker ni på polisen om de här brotten?

– Ja, det har ju varit lugnt i en månad ungefär, eftersom det här uppmärksammades rejält i början av maj, och vi hade väl hoppats att han inte skulle dyka upp i Falun igen, men det ser ju ut som om han varit här igen.

Vad har ni för spår?

– Vi har som tidigare bara ett vagt signalement, att han är relativt lång och vältränad med mörka kläder och huva eller mössa. Sedan har vi vissa andra spår men det är inget vi kan gå ut med just nu.

Vad tänker du personligen om fallet?

– Ja han är ju både fräck och modig, det är en väldigt speciell inbrottstjuv.

Kommer ni få tag på honom?

– Ja det hoppas jag verkligen, för vi utreder det här så grundligt vi kan. Och så vill jag även framför att om någon ser någon som klättrar på stuprör och balkonger, så ska man snabbt ringa 112 och begär dit en polisbil.

I Falun är man nu uppe i elva fall, både fullbordade inbrott och några misstänkta ärenden.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".