Foto: Scanpix.
UNDERSÖKNING

Konservburkar avger plastkemikalier

1:22 min

Mat i konservburkar kan ge höga halter av ämnet bisfenol A i kroppen. Det visar ett försök där fyra reportrar på Svenska Dagbladet åt konserverad mat i två dagar. Det låter skrämmande, säger en person vi träffat.

Är du rädd att få i dig bisfenol A? Tyck till!

En av reportarna som var med i försöket, fick en ökning med 4 600 procent av det östrogenliknande ämnet bisfenol A. 

Reportarna fick i sig ämnet från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och som läckt ut i maten. De åt bland annat tonfisk, vita bönor och ärtsoppa.

– Det låter skrämmande det hade jag inte en aning om, säger en person i Falun och en annan säger att hon inte tror att det är så illa som det låter medan några vill förbjuda ämnet.

Förra året förbjöds ämnet i nappflaskor och i år även i lock till barnmatsburkar. Men i konservburkarna finns det kvar.

--En vuxen människa kan nog klara av det om hon inte äter konservburksmat hela tiden, säger en tjej vi träffade på stan.

En man tyckte något helt annat:

– Det borde stoppas!

Fråga

Fakta: Bisfenol A

Bisfenol A, även kallat BPA, är en av världens vanligaste plastkemikalier, och det används framför allt vid framställning av polykarbonat och epoxiplaster, men även som så kallad hårdgörare i andra plaster. Används ofta i produkter som sägs vara av "oförstörbar plast".

Bisenol A finns i bland annat nappflaskor, konservburkar, plastburkar, plastmuggar, tandproteser, tätningsmedel, returflaskor och rör som används i byggbranschen.
OBS: EU-kommissionen meddelar att Bisfenol A förbjuds i nappflaskor från och med 1 juni 2011.

Bisfenol A liknar kroppens egna hormon och kan därför påverka det endokrina systemet. Man har tidigare konstaterat att Bisfenol A i höga doser stör människors fortplantningsförmåga. Icke önskvärda östrogeneffekter visades i en studie på råtta redan 1938 och många fler liknande studier har sedan dess utförts.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista