1 av 3
Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
2 av 3
Thomas Olsson. Foto:Scanpix.
3 av 3
NY RESNINGSANSÖKAN

Quick kan frias från ytterligare ett mord

"Det var samme polis och samme åklagare..."
1:20 min

Idag har chefsåklagare Bengt Landahl lämnat in en resningsansökan till Umeå hovrätt gällande Thomas Quick. Resningen gäller mordet på Charles Zelmanovits som försvann i Piteå 1976. Välkommet beslut, säger Quicks advokat.

15-årige Charles Zelmanovits försvann efter en skoldans i Piteå i november 1976. 1993 hittades kvarlevorna efter honom i skogen längs Pitholmsleden.

Thomas Quick - som numera heter Sture Bergwall, erkände att han mördat pojken, och pekade också ut en medbrottsling, som var död sedan länge.

Han dömdes 1994 trots att det saknades teknisk bevisning i ett fall där även chefen för kriminalavdelningen inte misstänkte brott.

Och nu lämnar alltså chefsåklagare Bengt Landahl in en resningsansökan om detta till Umeå hovrätt.

– Jag ska lämna in en resningsansökan för Sture Bergwall. Det är ett mord han dömdes för som han skulle ha begått i Piteå, säger Bengt Landahl, chefsåklagare.

Hur vanligt är det att en åklagare lämnar in en resningsansökan?

– Det är inte vanligt, kan jag säga, men det händer emellanåt att riksåklagaren eller åklagarmyndigheten gör detta för en dömds räkning, och det hände under 2010 vid två tillfällen faktiskt.

Thomas Quick har erkänt och dömts för åtta mord. Tre av dem har han friats för efter att hovrätten beviljat resning. Det vill säga att målen har gjorts om i tingsrätten.

Men nu lämnas alltså ytterligare en resningsansökan in, och det av åklagare Bengt Landahl.

– Den viktigaste omständigheten är ju att man kan se de gemensamma dragen i alla de här förundersökningarna. Och mönstret är att uppgifterna kommit fram under det han var föremål för vård och var engagerad i terapi. Han började prata om brott han kunde begått, det utreddes då av samme polisman och samma åklagare. Man kan säga att med tiden så var det inte så många kritiska frågor kring hans uppgifter, och så här efteråt så kan det framstå som rätt fantastiskt att han blev dömd, säger Bengt Landahl.


Välkommet beslut
Thomas Quicks advokat Thomas Olsson hoppas att åklagarens resningsansökan kommer att leda till ett snabbare avslut för hela Quick-saken.

– Det var ett mycket välkommet beslut, vi ser det som ett stort steg mot att nå fram till en slutgiltig lösning på Quick-ärendena, säger Thomas Olsson, och fortsätter:

– Vi hade Zelmanovits sist på vår lista över planerade resningsansökningar och jobbar just nu med Appojaure-fallet.

Vad säger Bergwall själv?

– Han är väldigt glad för det, han uppfattar det som ett stort steg framåt mot att få de två sista domarna prövade också, säger Thomas Olsson.


Unikt i svensk rättshistoria
Det är det här fallet som i dag kommer att bli unikt i svensk rättshistoria då chefsåklagare Bengt Landahl lämnar in en resningsansökan till Hovrätten för Övre Norrland, skriver Norrländska Socialdemokraten. I vanliga fall är det en advokat som begär resning.

Och att det är ovanligt att en åklagare söker resning till förmån för en misstänkt skriver advokat Thomas Olsson under på.

– Det är synnerligen ovanligt och händer mest i ärenden där det begåtts något rättegångsfel. Men jag tycker inte det är konstigt, åklagarna har ju granskat Quickutredningarna på RÅ:s uppdrag och funnit skäl att söka resning, säger Olsson.


Ännu en resningsansökan
Förutom fallet Zelmanovits så kommer åklagaren om en vecka också att vara klar med ännu en resningsansökan. Då gäller det de så kallade Appojauremorden sommaren 1984.

Ett holländskt par hittades då knivmördade i ett tält vid en rastplats nära sjön Vuolep Appojaure i Gällivare kommun.

Quick dömdes efter att ha erkänt och berättat utförligt om detaljer i morden, men teknisk bevisning saknades även där.

Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, har friats i tre mordfall redan och begärt resning i ytterligare några fall där han dömts för mord.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Beviljats resning för fem mord

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, har tidigare beviljats resning för fem mord, senast för morden på de norska kvinnorna Trine Jensen och Gry Storvik som mördades i Oslo 1981.

Åtalen i tre av de mord som Quick tidigare fällts för har redan lagts ner. Han har friats från morden på Johan Asplund i Sundsvall 1980, Yenon Levi i Rörshyttan och Therese Johannesen i Drammen, Norge, båda 1988.

Processerna startade sedan Quick tagit tillbaka sina tidigare erkännanden och nu nekar till brott.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".