Foto: Linda Zinderland.
DALARNA

Extrainsatta tåg och bussar i midsommar

Efterfrågan på tåg- och bussbiljetter inför midsommar har tagit fart. Bland annat finns ett sug efter biljetter från Stockholm till Dalarna. Och det här har gjort att man satt in fler tåg och bussar under den här helgen.

Midsommar är en av årets största reshelger och SJ sätter in extra avgångar.

– Efterfrågan på midsommarbiljetter har tagit fart ordentligt. Ju tidigare man bokar, desto större chans att få tag i biljetter och dessutom till lägre pris, säger Nina Hornewall, SJs försäljningsdirektör, i ett pressmeddelande.


Dalarna populärt resmål
Trycket på midsommarbiljetter är som allra störst till torsdag den 21 juni och söndag den 24 då de flesta återvänder hem efter helgen. Mest efterfrågade är hittills biljetterna från Stockholm till Skåne och Jämtland. Bokningarna till Göteborg, Sundsvall, Falun-Mora och övre Norrland ökar också tydligt för varje dag och SJ sätter in alla tåg som finns.

Dalarna är ett av Sveriges populäraste resmål på midsommar. SJ sätter nu in två extra avgångar från Mora på söndagen efter midsommar eftersom trycket på tågbiljetter då är mycket stort. Resandet till midsommarfirandet i Dalarna sprids däremot på flera dagar.

-- Extra många, betydligt över 100 000 om dagen, reser med oss under midsommardagarna så vi rekommenderar våra resenärer att inte vänta med bokningarna och dessutom vare ute i god tid till tågen, säger Nina Hornewall.


Fler tåg under Peace & Love
Även helgen efter midsommar sätter SJ in extra avgångar från Dalarna, då musikfestivalen Peace & Love i Borlänge avslutas. Redan nu är nästan 70 procent av biljetterna från Borlänge bokade.


Och fler bussar...
Även inom busstrafiken märks det att midsommar närmar sig.

– Som det ser ut nu är det mer tryck inför midsommar än det brukar vara, mer tryck än föregående år. Orsaken vet vi inte säkert, men det känns som om det är mer aktiviteter i Sverige i år, fler festivaler och uppträdanden med kända artister ute i landet, säger Ingvar Ryggesjö, pressinformatör vid Swebus till TT.

Resemönstret är att svenskarna åker från storstäderna under midsommarhelgen.

– Hårt tryck på resor är det bland annat till ostkusten med Västervik och Öland i spetsen, till Dalarna och till olika platser på Västkusten och Bohuslän och runt Halmstad, säger Ingvar Ryggesjö.

– Vi sätter alltid in mängder med extrabussar inför midsommar, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista