Åsa Blomberg vid byggarbetsplatsen. Foto: Johannes Rosendahl.
FALU LASARETT

Stökig tid väntar på akuten i Falun

Ingen fara för patientsäkerheten
1:26 min

Det väntar en rörig tid på akuten på Falu lasarett. För nu börjar den stora ombyggnationen som kommer att pågå i ett drygt år. Rörigt, bullrigt och trångt, säger Åsa Blomberg som är verksamhetschef på akutkliniken.

– Det kommer att vara rörigt och bullrigt. Och stundtals kommer det att vara ganska trångt med mycket patienter som kanske får sitta i korridorer och vänta, säger Åsa Blomberg, verksamhetschef på akutkliniken.


Urväxta lokaler
För de patienter som inte är allvarligt skadade kan det också bli längre väntetider.

Ombyggnationerna av akuten ingår i bygget av det nya vårdblocket på lasarettet.

Nuvarande akutmottagning är byggd för 28 000 patienter om året, i dag kommer 58 000 patienter varje år, så lokalerna är urväxta.

Problemet är att verksamheten måste fortsätta som vanligt samtidigt som byggarbetet, så det kommer att bli stökigt från om med nu och ett drygt år framåt.


Kloka lösningar
Men någon fara för patientsäkerheten ska det inte vara enligt Åsa Blomberg.

– Vi försöker på alla sätt att se till att vi har kloka lösningar som gör att vi undviker det.

Sen höst/vinter 2013 ska allt vara klart.

– Då får vi en ny fin akutmottagning som är betydligt större än dagens. Vi försöker se till att vi får rum som passar för nya arbetssätt och för bra flöden där vi ska kunna jobba effektivt med de resurser vi har, säger Åsa Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".