Manlig dominans i politiken i Dalarna. Foto: Scanpix.
Politik

Männen bestämmer i Dalarna

"Allra sämst är..."
1:04 min

Inte en enda kommun i Dalarna har fler kvinnor än män i politiken. Det här visar en ny rapport som kom i dag från Statistiska Centralbyrån.

De två kommuner i Dalarna som är mest jämställda i det här avseendet är glesbygdskommunerna Älvdalen och Orsa. Där var andelen kvinnor bland de förtroendevalda 49 procent i fjol.

De kommuner som ligger sämst till är Malung-Sälen och Smedjebacken. Där var kvinnoandelen av de förtroendevalda bara 38 procent under förra året.

Ytterligare fem Dalakommuner lïgger under rikssiffran för kommunerna som var 43 procent.

Undersökningen visar också i vilken omfattning utrikesfödda är representerade på kommunala förtroendeuppdrag.

Borlänge är den kommun i länet som toppar statistiken. 10 procent av Borlänges förtroendevalda var i fjol utrikesfödda. Därnäst kommer Vansbro med 9 procent. Alla andra Dalakommuiner ligger under riksnittet på 9 procent.

När det gäller senförtroendevalda inom landstinget var andelen kvinnor här i Dalarna 43 procent och andelen utrikesfödda 6 procent i fjol. Båda siffrorna ligger under rikssnittet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".