Foto: Johannes Rosendahl.
LUDVIKA

Dödsolyckan på ABB under utredning

3:24 min

En man dog och två skadades när en byggnadsställning och en kran välte på ABB:s högeffektslabb i Ludvika igår. Och på ABB råder idag en bekymrad stämning, berättar Carl-Johan Linnér, som är platschef på ABB i Ludvika.

– Det är ofattbart, säger Jörgen Mattsson, som är VD för YiT Sverige, det företag som ABB tagit in för att bygga upp högeffektlaboratoriet efter branden i vintras.


En avled
Två av männen ska ha befunnit sig 16 meter upp på ställningen när den rasade. Ytterligare en man som satt i kranens styrhytt drogs med i raset och skadades.

Männen, som alla är i 20-årsåldern, fördes med ambulans till lasarett. Vid klockan 18.45 meddelade polisen i Dalarna att en av männen avlidit till följd av sina allvarliga skador.

– Vi vet ännu inte hur allvarligt skadade de andra två männen är, säger Mats Eriksson, vakthavande på polisen i Dalarna.


Utreds av Arbetsmiljöverket
De tre männen arbetade för ett entreprenadföretag och eparerade det högeffektslaboratorie som förstördes i en explosionsartad brand i byggnaden i januari.

Efter olyckan kallades ett kristeam in till ABB med bland annat präster och psykologer.

Det är fortfarande oklart hur olyckan kunnat inträffa.

Olyckan ska nu utredas av polisen och Arbetsmiljöverket.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista