Niondeklassarna First Halvarsson, Emil Gillerås, Amanda Moberg och Jonatan Jakobsson. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
Skolavslutning

"Det känns som att man blir fri"

1:27 min

Idag är det skolavslutning på många platser i Dalarna. En stor dag för många niondeklassare som nu ska flytta hemifrån för att börja gymnasiet.

Niondeklassarna i Lima i Västerdalarna håller på och övar in de sista låtarna inför skolavslutningen i dag. Stämningen är både nervös och upprymd.

– Det känns som att man kommer att blir fri. Jag ska njuta, glömma skolan och ha det trevligt. Och sen bygga min framtid antar jag, säger First Halvarsson.

Det är en speciell dag idag för niondeklassarna First Halvarsson, Jonatan Jakobsson, Amanda Moberg och Emil Gillerås. Det är inte bara sommarlovet som startar. Avslutningen innebär också att många kommer att flytta hemifrån.

– Jag ska flytta till Karlstad eller Falun, säger First Halvarsson.

– Jag ska till Älvdalen och plugga svetsning, säger Jonatan Jakobsson.

– Jag ska till Uppsala, säger Amanda Moberg.

– Och jag ska till Malung, så jag bor hemma, säger Emil Gillerås.

Det är bara Emil Gillerås som kommer att bo kvar hemma i Lima till hösten. Men First Halvarsson är inte särskilt orolig för att redan nu flytta långt hemifrån.

– Jag kommer väl att bli skraj sedan, men just nu så vill jag bara sluta och njuta, och sedan börja gymnasiet.

Även Amanda Moberg tycker att det ska bli skönt att sluta skolan och flytta. Men om flytten till Uppsala kommer att betyda universitetsstudier i framtiden, det vet hon inte än.

– Jag får se, jag vill ut och resa först. Man måste ju leva också, och inte ha näsan i en bok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista