1 av 2
Demokratidag i Mora drog få personer. Foto: Sandra Björk.
2 av 2
Seniorerna fick diskutera fram visioner på temat "Regionstaden Mora - för ett aktivt liv". Sedan fick de placera ut tre prickar var på de ämnen som var viktigast. Foto: Sandra Björk.
MORA

Dålig uppslutning på demokratidag i Mora

"Det är ju viktigt att man blir hörd"
1:20 min

För tredje året arrangerade Mora en demokratidag för seniorer, men bara 16 personer kom. Skrämmande att vi är så få, säger Brita Maria Nordström, en av seniorerna på plats.

I Mora har seniorerna nu fått sagt sitt om satsningen på Mora som regionstad. I torsdags anordnade kommunen en demokratidag för äldre.

Men till skillnad från tidigare år var uppslutningen dålig. Första året det anordnades kom 50 personer, förra året 32 och i år bara 16 stycken.

Brita Maria Nordström var en av sexton seniorer på plats under gårdagen.

– Det är ju viktigt att man blir hörd, så det är egentligen skrämmande vad få vi är här, säger hon.

Varför tror du att det är så få här?

– Jag vet inte, man kanske är bekväm, man kanske inte törs eller man är rädd för att man tror att man tänker tokigt. Det kan vara flera anledningar till att man inte går hit, säger Brita Maria Nordström.

För henne var en av de viktigaste frågorna hur man ska få folk att vilja flytta till Mora. Men det diskuterades även bostäder och kollektivtrafik.

– Det är kreativt, det är mycket idéer som kommer fram och det är en möjlighet för folk att få inflytande över saker och ting som sker, säger Åke Nyström som är ungdomssamordnare i kommunen.

Mora har också en demokratidag för unga som inspirerade till demokratidagen för seniorer. Åke Nyström är med vid båda tillfällena.

– På eftermiddagen blir det spännande för då gör vi handlingsplaner efter det som vi har pratat om på förmiddagen. Vad är det vi ska utveckla, hur ska det gå till, vad är det vi ska göra, när ska det ske, vilka ska vara med? säger Åke Nyström.

Varför tror du att det är så lite folk här idag?

–  Jag tror att det är lite fel årstid. Man har många saker för sig och att gå in och sätta sig när det är en fin försommardag ute är inte så attraktivt.

Sandra Björk
sandra.bjork@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".