Skogspriser stiger. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
DALARNA

Priset på skog har ökat med 75 procent

1:22 min

Priset på skogsmark i Dalarna har ökat med 75 procent på tio år. Och den dyra marken gör att det blir allt svårare för lokala småbönder att köpa skog.

Ove Matsson är privat skogsägare i Nås i Vansbro kommun. Han har sett hur markpriserna har skjutit i höjden under de senaste åren.

– Det är på både gott och ont. Jag tycker inte att det är så lyckat eftersom mycket mark försvinner bort från trakten. Många kapitalstarka från andra ställen kan köpa skogen, säger Ove Matsson.

Var tredje skogsfastighet i Dalarna ägs av någon person som bor i en annan kommun. Efter Jämtland är det den högsta andelen i hela landet.

En anledning är troligen att vi flyttar mer och ärver skogen när vi redan bor någon annanstans. Och Ove Matsson tycker att det är problematiskt.

– Det kommer ju inte bygden till godo precis. Om du bor i Stockholm och har skog i Nås så betalar du skatt i Stockholm. Skattepengarna försvinner från bygden, och det är ju inget vidare.

Med ökande markpriser kan skogen också vara något som investerare köper för att placera sina pengar. Skog är nämligen en ganska säker investering, jämfört med till exempel aktier.

– I och med de här priserna har det blivit attraktivt. Och så är det svårt för bönder häromkirng att köpa eftersom det krävs så stora summor för att köpa skogen, säger Ove Matsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista