1 av 3
Foto:Eva Rehnström.
2 av 3
Kicki Höök, jobbar på Arbetsmiljöverket i Falun. Foto: Eva Rehnström.
3 av 3
Foto: Johannes Rosendahl.
ARBETSMILJÖVERKET

Svårt att utreda dödsolyckan på ABB

1:25 min

Arbetsmiljöverket utreder nu olyckan på ABB i Ludvika i torsdags, där en ung man avled och ytterligare två skadades i samband med att en lift kollapsade. Men det är svårt att utreda olyckan, då de drabbade inte var ABB-anställda.

En ung man avled efter en arbetsplatsolycka på ABB i Ludvika under torsdagen efter att han fallit 16 meter från en lift som kollapsat.

Två andra män, som också var inblandade i olyckan, fördes till sjukhus med svåra skador.

En tragisk olycka där det nu är upp till Arbetsmiljöverket att utreda vem som bär ansvaret. Ett svårt arbete då de drabbade inte var anställda på ABB.

– Ja absolut, det gäller ju att reda ut ansvarsförhållandena, säger Kicki Höök på Arbetsmiljöverket.

Igår gjorde en inspektör från Arbetsmiljöverket en första inspektion på ABB i Ludvika men det kan bli aktuellt med fler. Vem som bär ansvaret för olyckan återstår att se och även vilka konsekvenser det får, säger Kicki Höök.

– Det kan ju hända att vi upptäcker brister utan att någon brutit mot arbetsmiljölagstiftningen och då ställer vi bara krav på sådant de behöver åtgärda.

Är det däremot så att utredningen visar att någon brutit mot arbetsmiljölagen kan det bli aktuellt med en åtalsanmälan.

– Det innebär att vi lämnar vår utredning till åtalsprövning till en åklagare som får ta ställning till om det ska till rättegång eller inte.

Arbetsmiljöverket upplever inte att ABB i Ludvika skulle vara någon särskilt farlig arbetsplats trots att det hänt allvarliga olyckor där tidigare.

– Jag vet att de är ambitiösa när det gäller arbetsmiljöfrågor men som med alla arbetsplatser så kan arbetsmiljön alltid förbättras ytterligare, säger Kicki Höök på Arbetsmiljöverket i Falun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista