1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
Länspolismästare Sten-Olov Hellberg. Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
DALARNA

Riskfritt bryta mot regler

1:24 min

Lokala ordningsföreskrifter som utfärdas av kommunerna ska upprätthålla ordning och säkerhet på gator och torg. Brott mot föreskrifterna innebär böter. Men bara några enstaka varje år får böter i Dalarna.

Det handlar om förbud mot till exempel alkohol på allmän plats, olaga affischering och lösa hundar.

– Vi tillämpar annan lagstiftning. Och framför allt så beslagtar vi alkohol i stor utsträckning. Men vi bötfäller inte så mycket, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

Vad ska ordningsföreskrifterna då vara bra för?

– Då har vi ett instrument att agera när det behövs. Grunden för att vi beslagtar spriten är att det finns ett alkoholförtäringsförbud på gator och torg.

Varje kommun har lokala ordningsföreskrifter. Det är tjocka detaljerade luntor med förbud mot till exempel lösa hundar, ridning i motionsspår, affischering och mycket annat.

De senaste sex åren har polisen i Dalarna bara bötfällt några enstaka, mellan sju och 14 om året, och då har det uteslutande handlat om brott mot alkoholförordningen.

– Det kan ju tyckas lite bestickande att vi inte tillämpar lagstiftningen. Men vi kanske jobbar mer förebyggande.

Jobbar ni optimalt med de lokala ordningsföreskrifterna?

– Det kan jag inte säga. Men vi diskuterar det här i våra möten med kommunledningarna varje år. Sedan kan vi vara självkritiska och vi kan naturligtvis utnyttja det här på ett bättre sätt, visst är det så, säger Sten-Olov Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista