Foto: Pontus Lundahl, Scanpix.
MORA

Skrev till minister om mjölkleverans

”Vi fick inte den mjölk vi skulle ha”
1:19 min

Kostchefen i Mora kommun, Solveig Bjuhr-Hedlund, är mycket irriterad över att mjölkleveranserna inte har fungerat sedan Arla tog över Milkos verksamhet. Hon är så arg att hon har skrivit till jordbruksministern.

– Vi fick ingen återkoppling om att vissa produkter var slut, annars kunde vi haft möjlighet att välja en annan vara, säger kostchefen Solveig Bjuhr-Hedlund.

– Många av våra kök stod utan mjölk och fick åka och handla på affärerna runt omkring, som också hade problem. Det var ganska tomt i hyllorna.

Först när upphandlingsenheten i Mora tog kontakt med Arla och hotade med att byta leverantör blev det förbättringar och sista veckan har det fungerat.

Men innan dess skrev Solveig Bjuhr-Hedlund till jordbruksminister Eskil Erlandssonoch påtalade problemen.

Hon sa också ifrån om jordbrukspolitiken i stort, inte minst att hon som kostchef inte får ställa krav på hur djuren har det när hon beställer kött och fläsk.

– Jo, jag tycker ju att det är tråkigt det här som händer, att vi som jobbar med mat i offentlig sektor inte får ställa krav om att vi vill ha kött från djur som är uppföda enligt svensk djurskyddslag eller motsvarande.

– Jag tycker mat är så viktig. Det är våra barn och det är våra gamla och då tycker jag vi ska satsa på bra kvalitet. Och då måste vi också satsa på bönderna, tycker jag, så att vi får produkter från Sverige i alla fall, säger Solveig Bjuhr-Hedlund.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".