Foto: Scanpix.
Falun

Fasadklättraren kan häktas

0:34 min

En 23-årige man, som misstänks vara den fasadklättrande inbrottstjuven, greps och anhölls i går eftermiddag  i Borlänge. Nu ska åklagaren Emil Westlin avgöra om mannen ska begäras häktad.

– Jag kan bekräfta att vi har en man gripen och anhållen. Det känns naturligtvis skönt, sedan får utredningen visa om han fortsatt kommer vara misstänkt för de här brotten, säger Gert Fredlin vid polisen i Dalarna.

Mannen kallas fasadklättraren och har specialiserat sig på att klättra upp för fasader och ta sig in i bostäder via balkongen. Medan offren sover har han sedan stulit värdesaker.

Mannen är född 1988 och han greps vid sextiden igår kväll.

– Den här mannen var anhållen i sin frånvaro och i går kom han in på en polissation i Dalarna, säger Emil Westlin, åklagare i Östersund.

Senare under kvällen förhördes han och nu sitter han anhållen, skäligen misstänkt för flera inbrott i både Falun och Östersund.

I Falun handlar det om minst tolv tillfällen där mannen misstänks ha klättrat högt upp på husväggar och tagit sig in via öppna balkongdörrar.

 Ibland har han tagit sig så högt upp som till fjärde våningen efter att ha klättrat upp på stuprör eller via balkongerna under.

– Jag blev av med dator, pengar och telefon. Det känns som att ha blivit mentalt våldtagen, säger Siv Söderqvist i Falun, en av många som råkat ut för mannens fräckhet.

Senast i slutet av förra veckan var fasadklättraren i farten.

Under natten till onsdagen vaknade en lägenhetsinnehavare i Falun av en okänd person inne i bostaden. Den objudne nattgästen tog sig ut ur lägenheten via balkongen.

Det var då det elfte inbrottet i Falun där polisen misstänker att samma person ligger bakom. Natten till i fredags kom det tolfte inbrottet på kort tid.

Senast på torsdag ska åklagaren begära mannen häktad.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista