Foto: Anette Friberg/Scanpix.
Långshyttan

Ingen fälls för sprängolycka

”Oaktsamheten är inte straffbar”
1:10 min

I januari 2009 dog en man i en sprängningsolycka i Långshyttan. I dag friade Falu tingsrätt företaget, som anlitat mannen för arbetet, från att ha orsakat mannens död.

Olyckan inträffade under ett schaktningsarbete, när det skulle läggas ned avlopps- och dagvattenledningar i Långshyttan i Hedemora. Det var när en stor sten skulle spräckas som allt gick fel.

Flera avfyrningar misslyckades och den nu avlidne mannen gick fram för nya försök. När det till slut smällde var han för nära och träffades av en sten i huvudet.

Åklagaren menade att underentreprenörsföretaget brustit i arbetsmiljöansvar genom att bland annat inte använda en sprängmatta som skydd.

Därför ville åklagaren ha företaget, och den ansvarige arbetsledaren på platsen, fällda för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Tingsrätten gör bedömningen att det är klarlagt att arbetsledaren var ansvarig för sprängningen och hade arbetsmiljöansvaret på platsen. Rätten konstaterar också att om man hade använt sprängmatta så hade stenarna inte kastats ut och träffat den omkomne.

Men tingsrätten anser inte att oaktsamheten är straffbar, utan att olyckan inträffade för att flera olyckliga omständigheter samverkade.

Därför frias både arbetsledaren och företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".