Ulrika Liljeberg är jurist och centerpartistiskt kommunalråd i Leksand.Foto: Matilda Eriksson-Rehnberg/Sveriges Radio.
LEKSAND

”Man ska rätta sig efter reglerna”

1:00 min

Det centerpartistisk kommunalrådet i Leksand, Ulrika Liljeberg, vill att arbetet med att ge böter för brott mot lokala ordningsföreskrifter ska ses över. I Dalarna är det bara några få varje år som fälls, trots att kommunerna lägger ned ett omfattande arbete med att upprätta föreskrifterna.

De lokala ordningsföreskrifterna ser ungefär likadana ut i alla kommuner. Det är långa listor på vad man inte får göra, det handlar om hundar och katter, affischering, fyrverkerier, buller, flaggor och banderoller, insamling av pengar och mycket annat.

 – Jag tror det är bra att reglerna finns. Sedan är det ju polisen som ska se till att de efterlevs, säger  Ulrika Liljeberg som är jurist och centerpartistiskt kommunalråd i Leksand. 

I Dalarna utfärdar polisen inga böter för de som bryter mot förbuden, bara i några få fall som alla handlar om förtäring av alkohol. 

– Jag tror att fler upplever att det kunde vara mer tillsynen av reglerna, säger Ulrika Liljeberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista