Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Leksands IF

Ekonomisk förlust för LIF-hockeyn

Reportern: ”Andas framtidstro”
1:06 min
Nye VD:n i Leksands Ishockey AB Anders Doverskog och den avgående VDn Mats Aspemo. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.

Trots sportsliga och publikframgångar redovisar Leksands IF bolagshockeykoncern ett underskott på fyra miljoner kronor för det verksamhetsår som slutade 30 april i år. Men ekonomin är mycket bättre än för ett år sedan.

Själva elitverksamheten gick minus 2,2 miljoner kronor, men då försvann tre miljoner kronor till löner till sparkade tränare och spelare. 

700 000 kr var kostnader för nyemissisonen av aktier. Alltså visar elitverksamheten egentligen ett litet plus. Fastighetsdelen, där arenan ingår, gick dock cirka två miljoner kronor back.

Totalt omsattes 72 miljoner kronor varav elitdelen stod för 52 miljoner.

Skatteärende oroar
Ett orosmoln är att koncernen dras med ett skatteärende som kan innebära miljonutgifter för föreningen. Det handlar om interna transaktioner, som Skatteverket inte godkänt.

Verket anser att fastighetsbolaget tagit ut för låg hyra av hockeybolaget. Ärendet har överklagats och ligger för avgörande i Kammarrätten.

Fem miljoner kvar
Ekonomin är trots underskottet i mycket bättre skick nu än för ett år sedan, då föreningen tvingades söka hjälp hos Leksands kommun

Tack vare bolagiseringen, då hockeybolaget fick in kapital genom att ge ut nya aktier och den uppgörelse som gjordes om nedskrivning av skulder, så  finns nu lite drygt fem miljoner kronor i eget kapital i Leksands IFs hockeykoncern.

Hockeybolagets styrelse andas framtidstro i förvaltningsberättelsen i den årsredovining som i dag offentliggjordes.

"Säsongen i allsvenskan startade i en uppförsbacke med mängder av negativa tankar och förlorarinstinkt. Säsongen har dock vänt till det rakt motsatta", skriver styrelsen, som dock tillägger att det känns tungt att laget inte nådde elitserien.

681 aktieägare
Koncernen omfattar Leksands Ishockey AB (elitverksamheten) och Leksands IF Fastighets AB (arenan).

Totalt finns det 681 aktieägare i Leksands Ishockey AB. Leksands IF, föreningen, äger 53 procent av kapitalet.

Bolagsstämman hålls onsdag 20 juni i Leksand, då även den idella föreningen Leksands IF har årsmöte.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".