1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Marita Albinsson, Elisabet Fransson Strandberg och Karin Torberger. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
Hedemora

Tusentals patienter måste byta vårdcentral

1:30 min

På bara några veckor måste 3 900 patienter byta vårdcentral eftersom den privata vårdcentralen Södra Dalarna i Hedemora stänger första juli.

– Det blir ett tufft jobb för alla inblandade, säger Karin Torberger, som är primärvårdsamordnare på Landstinget Dalarna.

Den privata vårdcentralen Södra Dalarna i Hedemora stänger efter knappt två års verksamhet. Patienterna måste nu snabbt välja en ny vårdcentral.

– Vi kommer att klara det , säger Marita Albinsson är chef på hälsovalskansliet. Vi har ordnat så vi får lite extra hjälp med omlistningen.

– Det är framför allt besvärligt för Hedemora vårdcentral nu när det måste göras en snabb omflyttning, samtidigt som det är semestertider, säger Karin Torberger.

Kommer landstinget att klara av att ta emot alla?

– Det måste vi göra, säger Karin Torberger.

Kommer ni att anställa fler på Hedemora vårdcentral?

– Det får verksamhetschefen bestämma. Men med fler listade blir det mer pengar och då ska man kunna anställa mer persona, säger Elisabet Fransson Strandberg, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Byte av vårdcentral

  • Valblanketten kan skickas in till landstingets hälsovalskansli.
  • Valet av vårdcentral kan göras på landstingets webbsida via Mina vårdval. 
  • Ett annat sätt är att vända sig till den nya vårdcentralen direkt, så ordnar de bytet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista