Containerterminal i Tyskland. Foto: AP Photo/Frank Augsteinfile
LEKSANDS KOMMUN

Insjöbor får rätt - det blir inget bygge

"Aldrig stött på ett så flagrant övertramp"
1:13 min

De Insjöbor som i flera år kämpat för att stoppa Leksands kommuns utbyggnad av en containerterminal till det privata företaget Bergkvists såg, har nu fått rätt.

En av de ansvariga tjänstemännen i kommunen har nämligen också varit konsult åt Bergkvists såg. Olagligt jäv, konstaterar länsstyrelsen som nu stoppar bygget.

– Jag har ändå varit ombud i ganska många sådana här ärenden och jag har nog aldrig stött på ett så flagrant övertramp som i det här fallet när en kommunalt anställt tjänsteman på ett så uppenbart sätt sitter på dubbla stolar, säger advokat Gunnar Strömmer vid Centrum för Rättvisa som har hjälpt de berörda familjerna i Insjön.

Olagligt jäv

Den planerade terminalen skulle hamn på familjernas tomter och tvinga dem att flytta ifrån sina hus och det fick dem att protestera och koppla in advokater. Efter ett tag upptäckte advokaterna att den kommunala tjänsteman som tog fram det ursprungliga utbyggnadsförslaget samtidigt var konsult åt exploatören, Bergkvist såg. Det här är olagligt jäv, säger nu Länsstyrelsen och stoppar planerna.

– Det är naturligtvis en stor framgång för de familjer som drivit det här fallet i väldigt många år och det är också en väldigt viktig principiell signal till kommuner att man inte får behandla sina medborgare hur som helst, säger Gunnar Strömmer.

Men kan de familjer de handlar om andas ut?

– Formellt sett så kan naturligtvis då Leksands kommun överklaga det här beslutet till domstol. Men någonstans måste man kunna utgå ifrån att Leksands kommun tar sitt förnuft till fånga, säger Gunnar Strömmer.

Om kommunen ska överklaga beslutet måste de vända sig till Mark- och miljödomstolen.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".