Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Få jobb i Fas 3

"Fungerat väldigt bra"

1:27 min

Arbetsförmedlingen försvarar nu placeringen av långtidsarbetslösa som går i Fas 3 hos studieförbundet Medborgarskolan i Borlänge, trots att bara en av tio går vidare till jobb.

Arbetsförmedlingens mål är att 60 procent ska få arbete. Men Antonis Kassitas, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Borlänge, är ändå nöjd med de Fas 3-placeringar som gjorts hittills.

– Generellt har det fungerat väldigt bra tycker jag, säger Kassitis, som inte vill svara på frågor som specifikt rör Medborgarskolan.

Medborgarskolan får 225 kr per person och dag för att ge långtidsarbetslösa sysselsättning så att de så snabbt som möjligt ska få ett jobb. Men det de arbetslösa får göra hos Medborgarskolan kan va allt från att släktforska, till att träna eller blogga.

– Vi tycker att de ska syssla med saker som leder till arbete, säger Antonis Kassitas.

Leder det här till arbete då?

– Inte enskilt, inte på de uppgifterna du har.

Arbetsförmedlingen kontrollerar var sjätte månad om Fas 3 anordnare sköter sig och hittills har de alltså inte avbrutit samarbetet med Medborgarskolan.

Matilda Eriksson-Rehnberg

Matilda Eriksson Rehnberg.

matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista