Leif Lindström (V) Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
FAS 3

Medborgarskolan får kritik av V

1:17 min

Vänsterpartisten Leif Lindström från Borlänge är mycket kritisk till det moderata studieförbundet Medborgarskolans Fas 3-verksamhet i kommunen. Men Medborgarskolan försvarar verksamheten.

Dalanytt har tidigare berättat att arbetslösa som placeras hos Medborgarskolan sysslar med allt från att blogga till att träna, och att bara en av tio går vidare till jobb.

– Ja min reaktion är naturligtvis att de som brukar vara allra mest kritiska mot stadsbidrag är de som står längst fram i kön när det ska delas ut, säger Leif Lindström.


"Tror på riktigt kunskapslyft"
Förra året fick Medborgarskolan region mitt - som Dalarna tillhör - sex miljoner i bidrag från Arbetsförmedlingen för att ta emot långtidsarbetslösa, det är en fjärdedel av studieförbundets intäkter det året.

– Jag tycker att det är dubbelmoral i allra högsta grad, men sen är det ju så att Medborgarskolan naturligtvis inte är ensamma om att utnyttja det här, säger Leif Lindström.

Till exempel så tar även studieförbundet ABF som står Socialdemokraterna och Västerparitet nära emot 20 personer i länet som placerats i Fas 3.

– Jag tror hellre på ett riktigt kunskapslyft jag, än Fas 3, riktiga arbetsmarknadsåtgärder som får ut människor i arbete och förbereder dom för ett arbetsliv, säger Leif Lindström.

Men alla av de arbetslösa som vi har träffat som är placerade hos Medborgarskolan säger att de trivs där, är inte allt bra då?

– Nej. Man kan trivas på många olika sätt, det finns studiecirklar och andra träffar med föreningar där dom trivs utmärkt tillsammans, säger Leif Lindström.


Försvarar sig
Men Medborgarskolans ordförande, moderaten Jan Wikberg, försvarar Fas 3 verksamheten, trots att bara en av tio går vidare till jobb därifrån.

– Jag tycker det är väldigt bra. Jag har inte kopplat ihop det här så mycket med den moderata arbetslinjen utan jag tycker att kan vi bara se till att några får ett arbete igen så har man gjort ett bra jobb, ingen politik i det, säger Jan Wikberg.

Och pengarna som studieförbundet får för att slussa ut de arbetslösa i jobb säger Jan Wikberg att dom använder på bästa sätt.

– För det första ska vi anställa handledare, vi ska hyra lokaler i den mån vi inte har, vi ska tillhandahålla datorer med mera. Medborgarskolan är ju inget vinstdrivande företag, säger Jan Wikberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista