Vid den här anläggningen i Skåne tillverkas biogas under marken. Foto: Björn Lindgren / Scanpix
Jordbruk

Biogas i lantbruket ökar

1:35 min

Allt fler lantbrukare är intresserad av biogas och biogasanläggningar för sin egen elförsörjning. Under de senaste tre månaderna så har Jordbruksverket sett en ökning med 20 procent när det gäller ansökningar om investeringsstöd, det säger Ragni Andersson på Jordbruksverket.

– Lantbrukarna har ju gott om biprodukter som gödsel och annat som man kan använda för att framställa biogas och det här är ju ett intressant sätt att bli en energiföretagare på säger Ragni Andersson.

På vilket sätt då?

– Jo dels kan du minska utsläppen på gården när du producerar biogas och dels kan du sälja energi och så kan du få värme och el för eget behov, säger Ragni Andersson.

Intresset från lantbrukets sida att bygga biogasanläggningar har ökat sedan regeringen 2009 avsatte 169 miljoner kronor i investeringsstöd. Men snart är pengarna slut och tidigast i höstbudgeten tror Ragni Andersson att det kommer ett besked om det blir några nya pengar.

Från Dalarnas län så har hitintills tre ansökningar kommit in till Länsstyrelsen som är de som till slut avgör om pengarna ska betalas ut, säger Ragni Andersson på Jordbruksverket.

– Med tanke på att det är fler lantbrukare som har gått ihop i åtminstone ett par av de här fallen, så är det klart intressant, för det kan bli ganska stora mängder biogas som produceras. Det kan ju också bli fordons gas av det här.

Men krävs det ett stöd för att sätta igång?

– Ja, det är ju stora investeringar och särskilt för lantbrukare som inte är så vana att jobba på energimarknaden och inte alltid har så mycket kapital att tillgå. Det handlar om 4-5 miljoner för en mindre anläggning och betydligt högre om man ska gå ihop och bygga en större anläggning, säger Ragni Andersson.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista