Line Obermeier på länsstyrelsen i dalarna handlägger stöd till biogasanläggningar. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio dalarna.
Jordbruk

Lantbrukare i Dalarna vill producera fordonsgas

1:36 min

Dalarnas län kan inom kort få lokala producenter som tillverkar och säljer fordons gas. Det är lantbrukare i Säter och Vansbro som gått ihop och bildat bolag för att bygga biogasanläggningar.

Ansökningar om investeringsstöd har lämnats in till länsstyrelsen som beslutar om det, berättar Line Obermeier handläggare på länsstyrelsen i dalarna.

– Man vill bygga biogas anläggningar för att förädla sin gödsel kan man väl säga och sälja gas, fordons gas, säger Line Obermeier.

Dalarna är en vit fläck när det gäller fordons gas?

– Så är det ju. Det finns inget ställe som man kan tanka gas på i Dalarna ännu.

Hur långt fram i tiden är det innan ni har fattat beslut och så?

– Ja det är svårt att svara på, ansökningarna är inte kompletta ännu och det vågar jag inte svara på, säger Line Obermeier.

Inom kort så kan dock Dalarna ha lokala producenter som tillverkar och säljer fordons gas av lantbrukets växter och gödsel. Det är investeringar på 140 miljoner som planeras och när det gäller det investeringsstöd som finns att söka och som Länsstyrelsen handlägger, så rör det sig om 18,2 miljoner kronor som de sökande i dalarna som mest kan få.

För att lyckas med satsningen så har ett antal lantbrukare i Säter och Vansbroområdet gått ihop och bildat bolag, berättar Line Obermeier:

– Lantbrukarna har gått ihop på två ställen i länet och bildat nya bolag och jag vet att det rör sig om 10-15 lantbrukare på varje ställe, säger Line Obermeier.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista