Foto: Scanpix.
Jägareförbundet välkomnar besked

Jaktlagstiftningen ska ses över

1:11 min

Jaktlagstiftningen är föråldrad och måste ses över. Det anser regeringen som igår tillsatte en utredning. Den nuvarande jaktlagen kom till 1938 och därefter har det blivit något av ett lappverk.

På de 80 år som gått sedan jaktlagen kom till har faunan förändrats kraftigt. Bland annat har älgstammen ökat kraftigt, liksom hjortarna. Vildsvin har trängt allt längre upp i landet och vargen har etablerat sig på nytt.

Utredaren ska bland annat se över lagstiftningen vad gäller utfodring, jakt på statens mark, fjälljakten och viltvårdsområdena.

Tomas Björklund är ordförande för Jägareförbundet Dalarna och han är glad över utredningen.

– Jägareförbundet har länge tryckt på för att få en översyn av lagen till stånd, säger han. 

Det allra viktigaste för dalajägarna, säger Thomas Björklund, är att man nu tar ett helhetsgrepp kring förhållandet mellan bytesdjur och rovdjur, liksom en översyn av viltvårdsområdena.

Thomas Björklund välkomnar också att utredaren ska se över myndigheterna. Idag ligger jaktfrågan på flera olika myndigheter.

Utredaren ska redan nästa år lägga fram ett förslag om hur myndigheterna kring jaktfrågor ska organiseras. Och 2014 ska hela utredningen om en ny jaktlagstiftning vara klar.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista