Terroattentaten i Norge

Världens smeder skapar järnrosor för offren

1:27 min

Idag är det ett år sen massakern på Utöya i Norge och bombattentatet i regeringskvarteren i centrala Oslo. I Oslo håller ett minnesmonument på att byggas upp tack vare smeder från hela världen som gått samman i "Projektet Järnrosor".

– Hela monumentet blir en minneslund, en egen liten park som är omhuldrad av smidesbänkar och en smidesgärsgård, säger smeden Erik Vargtand från Bispbergshyttan.

Projektet heter Järnrosen så vad är det ni skapar?

– Det är en fem meter hög ros som är klädd med hundratals handsmidda rosor som kommer från hela världen av smeder. Och sen kommer de här rosorna att levereras i all framtid.

Smederna gick ihop för att hedra offren efter terrorattentaten i Norge. De anhöriga ska också få smida till sina förlorade barn eller kompisar.

– Det är stort och hedrande för alla oss smeder att få bidra med en ros. Det känns stark på något sätt. Det är så lite arbete för oss att skänka rosen men emotionellt så är det stort, säger Erik Vargtand. 

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.