Gruva. Foto: Petr David Josek/P4 Dalarna.
NORBERG

Gruvbråket i Norberg fortsätter

1:09 min

Två gruvbolag har länge velat undersöka samma mineralområde norr om Norberg. Nu har kammarrätten fattat ett beslut som ger företaget Dannemora mineral undersökningstillståndet.

Redan år 2008 fick företaget Dannemora Mineral tillstånd att undersöka ett 2000 hektar stort mineralområde strax norr om Norberg. Enligt preliminära beräkningar ska det finnas mellan 20 och 40 ton järnmalm i området.

Dalaföretag överklagar igen

Grängesberg Iron, ett företag som också ville ha tillståndet, överklagade och det var inledningen till en lång och utdragen rättsprocess. Men följden av Kammarrättens senaste beslut är att Dannemora Mineral får behålla tillståndet. Och Grängesberg Iron har överklagat ännu en gäng.

Vill inte kommentera

Dannemora Minerals vd Staffan Bennerdt vill inte ge några kommentarer innan den rättsliga processen helt är över men han säger till P4 Västmanland att företaget, som idag bedriver gruvdrift i Dannemora, i första hand undersöker möjligheten att återuppta verksamheten i Bäckegruvan i Riddarhyttan. Staffan Bennerdt säger också att området i Norberg förstås är intressant men poängterar att vägen mellan prospektering och gruvdrift är väldigt lång, ungefär tio år.  

Staffan Andersson
P4 Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista