Utbildning

Ny satsning på sågverksutbildning

1:14 min

Det finns i Sverige yrkesutbildningar i de flesta yrken. För blivande sågverksarbetare finns ingen alls i hela Sverige. Fiskarhedens sågverk i Malung har i flera år arbetat på att få till stånd en utbildning för blivande sågverksarbetare utan att lyckas. Men nu gör företaget ett nytt försök.

– Istället för gymnasium som varit huvudspåret förut provar vi nu vuxenutbildning. Och då är det framförallt de sex nordligaste kommunerna i Dalarna som vi hoppas på sökande från till en sådan här utbildning, säger Magnus Proos som är vice VD på Fiskarhedens sågverk.

Den här utbildningen är tänkt att bli 20 veckor och en gymnasieutbildning på tre år.

Räcker verkligen 20 veckor?

– Nej, det räcker inte så sätt men om man jämför idag då man börjar från noll, eller har någon annan arbetslivserfarenhet, så är 20 veckor fantastiskt mycket mer än noll.

Mellan tio och femton personer kan få gå den här 20 veckor långa utbildningen och hela utbildningen sker på Fiskarhedens sågverk.

Kommer att de få anställning hos er då?

– Nej, det kommer de inte att få men de har chansen allihopa. De finns tio större sågverk i Dalarna och går man den här utbildningen är man anställningsbar på alla tio sågverken. Så är det tre eller fyra som får jobb på Fiskarheden så har de andra möjlighet att få jobb på ett annat sågverk. Kommer man ut som en av femton och inte sovit under de här 20 veckorna så är förutsättningarna oerhört goda, säger Magnus Proos.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sverigesradio.se