1 av 4
De bulgariska bärplockarna var utan mat och vatten i tre dygn. Foto: Sara From / Sveriges Radio
2 av 4
Katarina Jansson packar upp varorna som matbutikerna i Edsbyn skänkt. Foto: Sara From / Sveriges Radio
3 av 4
Bulgariska bärplockare i väntan på svar. Just nu övernattar de i den lilla kyrkan. Foto: Sara From / Sveriges Radio
4 av 4
Rejäla portioner makaroner kokas upp på spisen i en av grannhusen. Foto: Sara From / Sveriges Radio
Svabensverk

Byn hjälper lurade bärplockare

1:33 min

En stor grupp bulgariska bärplockare har kommit till byn Svabensverk mellan Bollnäs och Falun, på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland. De verkar mer eller mindre ha dumpats där.

I natt sov de 60 bärplockarna i kyrkan och mat får de på Pannkakshuset i Svabensverk där flera frivilliga hjälper till.

Men 300 finns kvar en mil upp i skogen mot Hälsingland. De 60 som tagit sig ner till byn tillhör en utbrytargrupp som känner sig lurade. Hällpetters Maria Bergström har skött kontakten och hjälp till vid Pannkakshuset.

­– Enligt vad de uppger till mig så är det en man som heter Motsi, som jag har träffat uppe i baslägret också, som är bossen för den här operationen. De känner sig lurade av honom och känner sig ganska säkra på att han har en svensk kontakt. Och alla pengar stannar hos Motsi, han snuvar dem helt enkelt på deras lön, säger Hällpetters Maria Bergström.

Frivilliga lagar mat

En av bärplockarna pratar lite spanska och berättar att dom varit utan vatten och mat i tre dygn och har stora problem.

I ett av grannhusen lagar Katarina Jansson och några frivilliga mat till bärplockarna. Flera kassar har skänks från matbutikerna i Edsbyn.

– De kan inte vara kvar här så det det även om vi gör vårt bästa nu. En natt till i kyrkan, det är synd om dem, plus hårda kyrkbänkar. De har ingenting med sig, säger Katarina Jansson som driver Pannkakshuset.

Språkförbristningar

– Bulgariska ambassadören sitter just nu i möte med John Köhler som är samordnare från polisen i Gävleborg. Det är inte bara i Svabensverk, det är längs med hela kuststräckan. Han har lovat att vi ska få kontakt med ambassadören. Det de här människorna behöver akut är att prata med någon som talar deras eget språk och som kan ge dem något form av besked. Vad kommer att hända? Kommer vi att komma hem och hur ska det gå till? Säger Hällpetters Maria Bergsröm som hoppas på besked snart.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista