Bärplockarläger. Foto: Ida Lindhagen/SR
Svabensverk/falun

Bärplockare vandrar mot Stockholm

1:09 min

Efter att 60 bärplockare tog sig ner till byn Svabensverk för att få hjälp, gav sig 20 av dom igår ut på riksväg 50 mot Falun för att sen ta sig mot Stockholm.

– Det är ett gäng på 20 personer som har sovit här som bestämde sig att ge sig av eftersom vi inte fick kontakt med ambassaden och de inte fick något besked. Jag tror inte att det gick ut det här med att de får mer mat här, säger Hällpetters Maria Bergström.

Hon säger också att de ringer många från kringliggande områden, Falun och norröver, och frågar vad de kan göra.

– Ska vi komma med köttfärssås? Engagemanget är stort och gläder mig väldigt mycket. Dels för att vi behöver hjälp. Vi kan inte husera den här gruppen och vi kan inte föda dem, vi klarar inte av det här. Vi känner som att vi sitter med Svarte Petter, alla skjuter ifrån sig problemet, säger Hällpetters Maria Bergström

Trafikerad väg

På vägen upp till Svabenverk mötte jag en grupp bärplockare på omkring 20 personer. De hade börjat vandra längs med riksvägen för att ta sig till Stockholm. De ville hem.

De gick med tung packning på en smal väg med många lastbilar. Hur det gått eller hur långt de kommit nu vet vi inte. Men utan varken mat eller pengar är de väldigt utsatta.

Men enligt polisen i Falun så kom gruppen fram till orten under natten och ska ha fått hjälp från en av kyrkorna i stan med att hitta en sovplats.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista