svabensverk/falun/stockholm

Bärplockare bussas till ambassaden

0:28 min

Ett hundratal bulgarisk bärplockare som sökt sig till Svabensverk i södra Hälsingland är nu på väg i bussar till den sin ambassad i Stockholm. Även den grupp som vandrat till Falun ska bli hämtade under dagen.

Det är Ovanåkers kommun som står för bussarna sedan kommunalrådet och socialchefen träffat bärplockarna.

-De uttryckte att de ville till ambassaden för att försöka få hjälp att ta sig hem, deras situation är oerhört svår, säger Yoomi Renström, som är kommunalråd i Ovanåker.

Bärplockarna kommer från ett läger en mil utanför Svabensverk och började i måndags kväll komma in till byn. Byborna har sedan dess hjälp dem med mat. I natt fick de sova i en av kommunens lokaler.

Hällpetters Maria Bergström som hjälpt bärplockarna tycker det känns skönt att kommunen lät sig övertalas.

– Man drar en lättnadens suck. Det har varit så intensiva dygn här och jag är så glad att den här lösningen kom till stånd¸ säger Hällpetters Maria Bergström.

Nu i morse klockan åtta gick det iväg två bussar samt en tom buss som gick till Falun.

– Jag ringde vakthavde polisbefäl för att försöka lokalisera de här personerna som gick från Svenbensverk i morse så de också kommer iväg, säger Hällpetters Maria Bergström.

Men den tomma bussen lyckades inte hitta dom 20 som vandrat från Svabensverk till Falun. 10 av dom har fått hjälp av Elsborgskyrkan som köpt tågbiljetter till dom så dom kan åka till Stockholm. Resterande grupp vet ingen var dom är.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.