bärplockare

Kyrkan betalade tågbiljett till Stockholm

1:18 min

Dalanytt har tidigare berättat om dom omkring 20 bärplockarna som började vandra till fots från Svabensverk till Falun. Men nu har dom fått tågbiljettter till Stockholm betalda.

Det var igår när socionomen och kyrkomedlemmen Kerstin Wickander skulle möta en kompis vid tåget i Falun som hon möttes av omkring tio trötta och slitna bärplockare.

– Vi förstod inte varandra jättebra. Sedan kom min kompis med tåget och så sa vi att vi måste hjälpa dem på något sätt. Vi provade att ringa polisen men de sa att de inte kunde göra någonting. Det var så pass många människor och det fanns inte resurser och möjlighet att hjälpa dem alla, säger Kerstin Wickander.

Då bestämde dom sig för att lösa det på ett annat sätt och ringde pastorn i Elsborg församling som tyckte att bärplockarna kunde sova över i kyrkan.

– Vi hittade lite korv i frysen och gjorde en korvgryta med ris som de åt för de hade inte ätit på hela dagen. De var väldigt medtagna, säger Kerstin Wickander.

Hur kommer det sig att ni köpte biljetter till dem?

– Vi måste hjälpa dem på något sätt för vad ska de göra här? De kan inte gå till Stockholm och särskilt inte i det skick som de var. Det här är människor, det är någons mamma, pappa, syster, bror och son. Vi fick veta att de här bussarna hade vänt och gått tillbaka då bokade vi en resa till dem.

Hur tänker du kring att det är kyrkan och privatpersoner som hjälper till?

– Det känns som att samhället är lite lamslaget, vet inte riktigt vad vi ska göra. Och jag tror att kanske kommer man bäst åt problemet genom att förhindra den här typen av utnyttjande av människor. Att de över huvudtaget inte luras att komma hit. Det känns skrämmande också att tänka ska en människa vara utan mat och inte ha något tak över huvudet utan att ha rätt till någon slags hjälp.

Sara From
sara.from@sverigesradio.se