Davorin Ljevak på Mora lokal tv. Foto: Agneta Iderot / Sveriges Radio
Mora

Snart drar ny lokal tv-kanal igång

1:24 min

I Mora är en lokal TV-station på gång. Tanken är det ska vara ett så kallat socialt företag och engagera allt ifrån arbetslösa till ungdomar och migranter. Sändningarna ska komma igång så fort det finns personal som kan göra program. Till en början är tanken att programmen sänds via Internet men så småningom via kabel-tv.

Här inne på Mora lokals-TV:s lokaler finns allt som behövs för att göra ett tv-program. Mixer, dataskärmar, kamera, högtalare och massor med kablar och sladdar. Men det man saknar så här långt är människor som gör programmen

– Vårat största problem är att få lite folk hit, säger eldsjälen bakom Mora Lokal TV Davorin Ljevak.

Än så länge har det gått trögt att få människor som vill göra program till när-TV:n i Mora. Men Davorin Ljevak räknar med att intresset ska öka. Och det är inte bara utbildade och kunniga människor som får chansen att göra program.

– Vi förväntar oss att det kommer en del elever som har gått medieprogrammet, som har förkunskaper för att jobba med det här. Men i princip behöver de som söker sig hit inte alls förkunskaper.

Det är dyrt att göra TV, det är inte gratis.

– Vi hoppas att man kan börja på ideell bas och sen så småningom den finansiering vi ser idag, det kan vara att vi säljer reklam. Vi kommer försöka jobba mot andra TV-bolag som vi ska försöka sälja våra reklamfilmer eller reportage till, säger Davorin Ljevak.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista