Arkivbild. Foto: Scanpix
Landstinget

Allvarlig elolycka utreds av landstinget

1:24 min

Landstinget dalarna har anmält en allvarliga olycka till Arbetsmiljöverket. Det var i början av juli som en entrepenör under ett elarbete i ett apparatskåp fick en kraftig elstöt.

Det var i början av juli som en entreprenör skulle utföra ett elarbete i ett apparatskåp och i samband med det fick en kraftig elstöt, det berättare Torbjörn Pettersson tjänsteförättande förvaltningschef för landstingsservice i dalarna:

– Under ett av momenten som då entreprenören ska utföra och föra in en ny kabel in i skåpet, då kommer arbetaren oavsiktligt i kontakt med en spänningsförande ledare då.

– Vid närmare undersökning så visar det sig att någon vid ett tidigare tillfälle klippt av en så kallad matning till en trefaspump och den var fortfarande strömförande. Det var det som hände.

Han fick en stöt?

– Ja han fick en stöt, säger Torbjörn Pettersson.

Och stöten som elektrikern fick under ett elarbete 4 juli var kraftig men personen ska inte ha fått livshotande skador. Olyckan som landstinget enligt lagen ska anmäla till Arbetsmiljöverket den 10 juli utreds nu av landstinget för att förebygga liknande händelser.

Landstinget dalarna håller även på att se över sina rutiner när det gäller elsäkerhetsarbete, säger Torbjörn Pettersson som ser mycket allvarligt på det inträffade:

– Det som är mest anmärkningsvärt är att man har lämnat kabelstumparna oisolerade, det är ju ett fel som är begånget, säger Torbjörn Pettersson.

Ni ser ju det som en väldigt allvarlig händelse, kan man säga att den här personen hade tur?

– Ja, vi har ju även driftpersonal nattetid som är ute och jobbar med saker och ting och ensamarbete då naturligtvis och då hade olyckan kunnat bli ännu värre, om han inte hade kunnat komma åt yttervärlden om han hade gjort sig illa på grund av det här. Så vi ser väldigt allvarligt på det här, säger Torbjörn Pettersson.

Senast 15 augusti vill Arbetsmiljöverket ha en redovisning över vad landstinget dalarna gör för att förhindra liknande olyckor.

Reporter Inga Korsbäck

inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista