1 av 2
Det brann i torken i Rindi pelletsverk under torsdagskvällen. Foto: Mora brandkår
2 av 2
Brandkåren utlöste till slut ett nödsystem som fyllde hela torkanläggningen med vattenånga. Foto: Mora brandkår

Kraftig rök efter brand i pelletsverk i Älvdalen

Ett pelletsverk i Älvdalen började på torsdagskvällen brinna. Mycket kraftig rökutveckling gjorde släckningsarbetet svårt och förstärkning från Mora larmades till platsen med rökdykare.

Larmet inkom till larmcentralen vid klockan 19.15 på torsdagskvällen om brand i avdelningen för torkning i Rindi pelletsverk.

– Som tur var var torken tom, annars brukar den vara full pellets, men nu brann det lilla som fanns därinne av ganska snabbt, säger Johan Szymanski, vice Brandchef vid Mora brandkår.

På grund av den stora rökutvecklingen kallades rökdykare, tankbil och höjdenet in från Mora.

– Det är en så stor anläggning med så mycket rör som går överallt så det var svårt att kontrollera, säger Johan Szymanski.

Släckning med vattenslangar gav ingen effekt på rökutvecklingen och när röken började sprida sig dit brandkåren inte ville, beslutade man sig för att utlösa ett nödsystem som fyllde hela torkanläggningen med vattenånga.

Vid klockan 21 på kvällen var branden släckt och räddningstjänsten avslutade insatsen.

Johan Szymanski bedömde att skadorna på verket blivit relativt små eftersom så pass lite material brunnit och byggnaden även vanligvis drivs under höga temperaturer.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista